Laura Levai Aksin

 

Laura Levai – Aksin je rođena u Subotici gde je započela svoje muzičko obrazovanje u klasi prof. Matije Levai. Diplomirala je i magistrirala flautu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Marijana Egića. Svoje školovanje nastavila je u Parizu u klasama Patrick Gallois-a i Claude Lefevre-a. Pohađala je majstorske kurseve kod prof. Jacques Castagnet-a i prof. Aurele Nicolet-a. Laureat je takmičenja muzičkih umetnika Jugoslavije u Zagrebu 1983. godine. Za vreme usavršavanja u Parizu osvojila je dva puta prve nagrade Federacije muzičkih konzervatorijuma Francuske (1993,1994).

Na 6. međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu 1997. godine dodeljena joj je prva nagrada za interpretaciju. Nastupala je kao solista sa Beogradskom, Zagrebačkom, Sarajevskom, Skopskom, Vojvođanskom i drugim filharmonijama, kao i sa raznim kamernim orkestrima. Održala je veliki broj resitala u zemlji i inostranstvu. Kao solista i kao član kamernih sastava nastupala je na festivalima i muzičkim manifestacijama kao što su: Nomus, Zagrebački bijenale, Međunarodni festival flautista (Mađarska), Pariska jesen, Eurofonija, Festival modernih umetnosti (Berlin), Festival evropske avangarde (u Lajpcigu) i drugi (Izrael, Rusija, Švajcarska, Holandija, Belgija, Italija, Portugal, Austrija, Rumunija, Češka, Grčka...). Izdavačke kuće “Recommended records” iz Londona, ”EOS” iz Graca, ”Visio Mundi” iz Novog Sada i “ESPH Classic” iz Subotice izdale su joj CD. Bila je solo flautistkinja operskog orkestra SNP-a i kamernog orkestra Camerata Academica. U Francuskoj je bila član Orleanskog orkestra flauta i ansambla “Formatio”. Član je trija flauta “Density” i duvačkog kvinteta “Synergia 5”. 

Već dve decenije sarađuje sa pijanistkinjom Iris Kobal. Profesor je flaute na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Banja Luci i solo flautista Vojvođanskih simfoničara.

Učesnici

Matjaž Debeljak
Matjaž Debeljak, rođen je 1961. godine. ...
Meri Bojić-Radojčić
Meri Bojić – Radojčić je diplomirala ...
János Bálint
Janoš Balint je rođen u Mađarskoj ...
Laura Levai Aksin
Laura Levai – Aksin je rođena u ...
Andrea Manco
Rođen je 1983. godine u Brindiziju. ...
Jozef Gabor
Jozef Gabor je diplomirao na Ferenc List ...
Simona Vake
Simona Vake rođena je 1978. godine. ...
Klaudija Fegus
Klaudija Fegus rođena je 1979. godine. ...
Mojca Krajnc
Mojca Krajnc, pijanistkinja je diplomirala ...
Iris Kobal
Iris Kobal je rođena u Novom Sadu. ...
Marija Nikolić
Marija Nikolić je rođena u Novom Sadu gde ...
Asja Grauf
Asja Grauf rođena je 1980. godine. Srednju ...
Aleksandra Nikolić
Aleksandra Nikolić je rođena 1977. godine u ...
Jelena Krmpotić
Jelena Krmpotić je rođena 1976. godine u ...
Endre Varga
Endre Varga rođen je u Subotici 1963. ...
Dr Olivera Maksimović
Uporedo sa osnovnom školom i ...