Janos Balint

 

Janoš Balint je rođen u Mađarskoj 1961. godine. Diplomirao je na Franz Liszt Muzičkoj akademiji u Budimpešti 1984. godine, a odmah potom nastavio postdiplomske studije kod prof. Andraša Adorjana. Tokom školovanja osvojio je brojne nagrade na internacionalnim takmičenjima (Ankona, Lajpcig, Marknojkirhen).
Bio je solo flautista Mađarskog Radio orkestra od 1981. do 1991. godine, a od 2000. do 2006. je solo flautista Mađarske nacionalne filharmonije. 1986. postaje solo flautista Cziffra fondacije i tada započinje njegova internacionalna karijera. Nastupao je na najznačajnijim evropskim festivalima i koncertnim dvoranama (London, Pariz, Bratislava, Rim, Azizi, Moskva, Salcburg, Budimpešta). Takođe je nastupao i u Izraelu, Sjedinjenim Državama, Tajvanu i Japanu. Sarađivao je sa imenima kao što su Ruggero Ricci, Gervase de Peyer, Pierre Pierlot, Ransom Wilson, Susan Milan… i sa ansamblima i orkestrima English Chamber Orchestra, Radio orkestar Bratislave, Kamerni orkestar The European Soloist Luxembourg, sa Kodaly kvartetom i sa najznačajnijim mađarskim simfonijskim i kamernim orkestrima. Redovno snima za radio i TV i često učestvuje na koncertima koje direktno prenose mediji. Izdao je 24 Cd-a za kuće Hungaroton, German Capriccio i Naxos. Gost je mnogih važnih flautskih skupova u Parizu, Frankfurtu, Bostonu, Tokiju, Londonu. Bio je član žirija na brojnim istaknutim internacionalnim takmičenjima flaute i kamerne muzike (Mađarska, Jugoslavija, USA, Italija, Japan). Janoš Balint drži 10-12 majstorskih kurseva godišnje širom sveta: Sibelius Akademija u Helsinkiju, Musikhochschule u Beču, Triniti koledž u Londonu…
Radio je kao gost profesor na Respigi Akademiji u Rimu od 1987. do 1992. godine, a trenutno je profesor na Visokoj školi za muziku u Detmoldu, Franz Liszt akademiji u Budimpešti i supervizor je na FILUM-u u Kragujevcu. Osnivač je i direktor mađarske Auer letnje akademije u Vespremu i Doppler instituta za flautu u Budimpešti. Njegovi studenti dobitnici su više od 20 nagrada na internacionalnim takmičenjima. Njegov repertoar obuhvata dela od baroka do savremenih autora, uključujući više od hiljadu kompozicija. U želji da proširi repertoar za flautu, autor je brojnih transkripcija. Mnogi savremeni autori posvetili su mu brojna dela za čije izvođenje je više puta nagrađivan. 2008. godine dobitnik je Franz Liszt nagrade koju dodeljuje Ministarstvo kulture i prosvete, najvišeg državnog priznanja za izvođaštvo. 

Učesnici

Mario Caroli
“Mario Caroli poseduje skoro ...
Ana Bogdanovic Radic
Ana Bogdanović Radić rođena je u ...
photo Eric Richmond Emily Beynon
Emily Beynon je solo flautistkinja ...
Janos Balint
Janoš Balint je rođen u Mađarskoj ...
Andrew West
Andrew West sarađuje sa velikim brojem ...
Bojan Sudjic
Bojan Suđić je šef dirigent i ...
Aleksandar Ružičić
Aleksandar Ružičić je ...
Matjaž Debeljak
Matjaž Debeljak, rođen je 1961. godine. ...
Jelena Draškoci
Jelena Draškoci rođena je u ...
Michel Bellavance
Michel Bellavance je flautista izuzetno ...
Bulent Evcil
Bulent Evcil je rođen 1968. godine u ...
Milica Milojević Bogdanović
Milica Milojević Bogdanović rođena ...
Endre Varga
Endre Varga rođen je u Subotici 1963. ...
Simfonijski orkestar RTS
Simfonijski orkestar Radio-televizije ...
Uki Ovaskainen
Ovaskainen je rođen u Finskoj. Klavir svira ...
Meri Bojić-Radojčić
Meri Bojić – Radojčić je diplomirala ...