Mario Caroli

 

“Mario Caroli poseduje skoro nadljudske veštine, uz izuzetnu muzičku inteligenciju” (“American Record Guide”)


“Iz zvuka koji proizvede poželeli biste da pijete” (“New York Times”)


“Interpretator čije mogućnosti su bezgranične” (“Le Monde de la Musique”)


“Opseg boja i tekstura koje ovaj izuzetni solista postiže je božanstven” (“The Guardian”)


“Flautista-pesnik” (“Anaclase”)


Mario Caroli počinje da svira flautu sa 14 godina. Diplomu soliste dobija sa 19 a u 22. godini dobija “Kranichsteiner Musikpreis”, nagradu koja se dodeljuje mladim umetnicima u okviru letnjih kurseva Međunarodnog instituta za muziku u Darmštatu. Tada započinje njegova više nego uspešna karijera soliste. Veoma bogat repertoar i koncepcija programa za koje se opredeljuje predstavljaju jedan apsolutno autentičan i ličan pristup profesiji. Na svojim koncertima često kombinuje dela autora potpuno različitih epoha (M. Marais, B. Ferneyhough) rušeći pri tome barijere među muzičkim stilovima, ne želeći da bude okarakterisan kao poznavalac samo jednog stila ili epohe. Caroli svakako pripada uskom krugu umetnika koji su u stanju da izvedu klasični koncert ili najkompleksnije moderno delo sa jednakim virtuozitetom i vitalnošću. Zbog toga njegovi nastupi uvek predstavljaju veliki uspeh i publiku ne ostavljaju ravnodušnom. Njegov debi resital u sali Concertgebouw (Amsterdam) naišao je na ovacije publike. Samo neke od kritika njegovih koncerata kažu: “...publika je bila zadivljena njegovom tehnikom, snagom i muzikalnošću...” (Société Philharmonique, Brisel), “...koncert je bio zadivljujuće evokativne snage...” (Théâtre du Châtelet, Pariz). Caroli redovno nastupa u najznačajnijim koncertnim dvoranama sveta, uključujući filharmonijske sale Berlina, Kelna, Herkulessaal u Minhenu, Vienna Konzerthaus, Royal Festival Hall u Londonu, Théâtre du Châtelet i operu Garnier u Parizu, New York Lincoln centar (u okviru ciklusa ”Veliki izvođači”), Suntory Hall, Oji Hall i Opera City House u Tokiju, the Palais des Beaux Arts u Briselu. Kao solista izvodi koncerte od Vivaldija do Skjarinja, Merkadantea, Ibera i Žolivea sa brojnim orkestrima (Simfonijski Radio orkestari Italije i Nemačke, Filharmonijski orkestar Londona, Nacionalni orkestar Belgije, Orkestar Bavarskog Radija, Nacionalni simfonijski orkestar Islanda, Tokio Filharmonija, Tokyo Sinfonietta, operskim ansamblima Štutgarta, Ruana, Kaljarija. Takođe je kao solista nastupao sa ansamblima Les Percussions de Strasbourg, Ensemble Contrechamps iz Ženeve, Algoritmo Ensemble iz Rima, Neue Vocalsolisten iz Štutgarta, Schola Heidelberg i sa dirigentima poput P. Bouleza, Peter Eötvösa, Heinz Holligera, Lothara Koenigsa, Christiana Mandeala, Kazushi Ono, Pascala Rophéa, Oswalda Sallabergera.

Mario Caroli je diplomirao i filozofiju sa najvećim počastima sa tezom “Antihrist” Fridriha Ničea. Pasionirani je ljubitelj poezije, filma i psihologije. Ova interesovanja podstiču njegovo nastojanje da revitalizuje i obogati tradicionalni repertoar flaute i izmeni način na koji se on tretira. Tako postaje jedan od najcenjenijih interpretatora kompozitora kao što su Sciarrino, Ferneyhough i Jolivet. Njegova tumačenja odlikovana neverovatnom virtuoznošću, fantazijom i energijom navela su brojne kritičare da ga nazovu fenomenom. Jedini je flautista koji je na tzv. monografskim koncertima izvodio kompletne opuse za flautu pomenutih autora. Pored sopstvenih transkripcija dela rane i muzike klasicizma i romantizma, opredeljuje se i za kompozicije koje se veoma retko izvode zbog svoje monumentalnosti i težine (S. Sciarrino “Cantare con silenzio”,  Feldmanov Koncert za flautu, L. Nono ”Prometej”, u kompletnom ciklusu ”Carceri d’invenzione” B. Ferneyhougha i u Boulezovom “...Explosante-fixe...”; u B. Maderninom “Hyperionu” kao i u triju Mortona Feldmana (u trajanju od pet sati) “For Philip Guston”, u “El Cimarron” by H. W. Henzea, kao i u “Marteau sans maître” P. Bouleza). Njegova spoljašnjost i nastup česta su tema, pa se može pročitati kako “....visok i elegantan, podseća na kakvu El Grekovu figuru, sa kompletnim majstorstvom za svoj instrument...” (Muzsika, Budapest). Drugi su napisali: “On je svirao u tako iskreno ekstatičnom stanju, da su slušaoci ostali u potpunoj neverici“ (Musicweb international, New York). „U tako senzualnom i elegantnom muzičkom maniru, dao je koncert koji jednostavno ne dozvoljava bilo kakav prigovor“ (Diario Basco, San Sebastian).

Snimio je dvadesetak diskova. Među najnovijim izdanjima su dela Žolivea i Skjarinja koja su pobrala najbolje kritike. Njegovi snimci, kao i brojni intervjui mogu se čuti i pročitati širom sveta. Kao pedagog, redovno drži majstorske kurseve na prestižnim institucijama kao što su Harvard univerzitet, Toho koledž u Tokiju, Sibelius akademija u Helsinkiju, Centre Acanthes u Parizu i Mesu. Takođe, kao predavač pozivan je na muzičke akademije u Parizu, Ženevi, Luganu, Karlsrueu i Lajpcigu. Od 2002. godine predaje flautu na Nacionalnom konzervatorijumu u Strazburu, gde i danas živi. Sarađivao je često sa plesnom grupom Triše Braun. Pored toga, želeći da ljudima koji pate ili imaju otežan život na bilo koji način pomogne muzikom bar na kratko, nastupao je u školama, fabrikama, bolnicama, staračkim domovima i zatvorima. Na nastupima svira na Muramatsu zlatnoj flauti i Miyazawa platinastoj flauti.

Učesnici

Mario Caroli
“Mario Caroli poseduje skoro ...
Ana Bogdanovic Radic
Ana Bogdanović Radić rođena je u ...
photo Eric Richmond Emily Beynon
Emily Beynon je solo flautistkinja ...
Janos Balint
Janoš Balint je rođen u Mađarskoj ...
Andrew West
Andrew West sarađuje sa velikim brojem ...
Bojan Sudjic
Bojan Suđić je šef dirigent i ...
Aleksandar Ružičić
Aleksandar Ružičić je ...
Matjaž Debeljak
Matjaž Debeljak, rođen je 1961. godine. ...
Jelena Draškoci
Jelena Draškoci rođena je u ...
Michel Bellavance
Michel Bellavance je flautista izuzetno ...
Bulent Evcil
Bulent Evcil je rođen 1968. godine u ...
Milica Milojević Bogdanović
Milica Milojević Bogdanović rođena ...
Endre Varga
Endre Varga rođen je u Subotici 1963. ...
Simfonijski orkestar RTS
Simfonijski orkestar Radio-televizije ...
Uki Ovaskainen
Ovaskainen je rođen u Finskoj. Klavir svira ...
Meri Bojić-Radojčić
Meri Bojić – Radojčić je diplomirala ...