Bojan Sudjic

 

Bojan Suđić je šef dirigent i umetnički direktor ansambala Muzičke produkcije RTS i profesor dirigovanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Podjednako je uspešan kao simfonijski, horski i operski dirigent. „On je prirodni talenat sa izuzetnim stilom i sa jednom od najlepših tehnika koju sam ikada video" (Mats Liljeros, Huvudstadtsbladet, Helsinki).
Bojan Suđić, je rođen u Beogradu 1965. godine. Prvi celovečernji koncert dirigovao je sa 19 godina, još kao student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Na Jugoslovenskom takmičenju muzičkih umetnika (Zagreb, 1989) osvojio je Prvu nagradu koja od osnivanja takmičenja (1948) u disciplini dirigovanja nikada pre nije dodeljena. Iste godine dodeljena mu je stipendija Fondacije Lovro fon Matačić.
Od 1985. bio je asistent dirigenta, a zatim i stalni dirigent Hora i Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije od 1992. godine. Sa ovim ansamblima tumačio je repertoar u rasponu od Palestrine i Monteverdija do Stravinskog i Pulenka. Pod njegovim vođstvom premijerno su izvedene na desetine horskih, simfonijskih i vokalno-simfonijskih dela savremenih autora, ali i prva izvođenja u našem vremenu i prvi snimci značajnih dela srpske baštine.
Prvi koncert sa Beogradskom filharmonijom Bojan Suđić je dirigovao 1989. godine. Od tada je sa ovim ansamblom nastupao mnogo puta, uključujući i koncerte sa svetskim zvezdama, kao što su Najdžel Kenedi ili Maksim Vengerov. Sa orkestrom Beogradske filharmonije osvario je više trajnih snimaka među kojima posebno mesto zauzimaju Simfonijske igre Sergeja Rahmanjinova.
Kao gostujući dirigent Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, Bojan Suđić je prvi put nastupio 1993. godine. Tokom 1999. i 2000. godine bio je šef-dirigent ovog ansambla.
Od 1998. Bojan Suđić je delovao kao gost-dirigent, a zatim od 2001. i kao stalni dirigent Kraljevske opere u Stokholmu. U ovoj kući je dirigovao više od stotinu operskih i baletskih predstava.
Bojan Suđić je gostovao u Rusiji, Nemačkoj, Grčkoj, Belgiji, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Portugaliji, Brazilu i Kini.

Kao simfonijski dirigent sarađivao je sa više evropskih orkestara. Ističu se njegova ostvarenja sa Helsinškom filharmonijom i Novosibirskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Odenzea i sa Metropoliten orkestrom Lisabona. Dirigovao je i ansamblima Zagrebačke, Makedonske i Riječke filharmonije, Zagrebačkim simfoničarima, Crnogorskim simfonijskim orkestrom…
U Finskoj nacionalnoj operi u Helsinkiju, dirigovao je više predstava u redovnoj sezoni, kao i na Gala koncertu povodom novog milenijuma. Publici Atinskog festivala predstavio se kao dirigent Bizeove Karmen (gostovanje Beogradske opere), a na festivalu u Visbadenu sa Labudovim jezerom Čajkovskog i ansamblima Kraljevske opere i baleta iz Stokholma.
Bojan Suđić se posebno afirmisao kao pouzdani i kreativni tumač „velikih“ simfonijskih i vokalno-instrumentalnih dela. Samo u produkciji Jugokoncerta proteklih godina realizovao je sa ansamblima RTS i Beogradskom filharmonijom Skrjabinovu Poemu ekstaze, Svite iz baleta Romeo i Julija Prokofjeva, Mocartovu Misu c-moll K 427, Betovenovu Simfoniju br. 9, Simfoniju br. 2 (Uskrsnuće) Gustava Malera, Kantatu Carmina burana Karla Orfa,  Verdijev Rekvijem, koncertno izvođenje baleta Ohridska legenda Stevana Hristića, Svadbu i Posvećenje proleća Igora Stravinskog…

Učesnici

Mario Caroli
“Mario Caroli poseduje skoro ...
Ana Bogdanovic Radic
Ana Bogdanović Radić rođena je u ...
photo Eric Richmond Emily Beynon
Emily Beynon je solo flautistkinja ...
Janos Balint
Janoš Balint je rođen u Mađarskoj ...
Andrew West
Andrew West sarađuje sa velikim brojem ...
Bojan Sudjic
Bojan Suđić je šef dirigent i ...
Aleksandar Ružičić
Aleksandar Ružičić je ...
Matjaž Debeljak
Matjaž Debeljak, rođen je 1961. godine. ...
Jelena Draškoci
Jelena Draškoci rođena je u ...
Michel Bellavance
Michel Bellavance je flautista izuzetno ...
Bulent Evcil
Bulent Evcil je rođen 1968. godine u ...
Milica Milojević Bogdanović
Milica Milojević Bogdanović rođena ...
Endre Varga
Endre Varga rođen je u Subotici 1963. ...
Simfonijski orkestar RTS
Simfonijski orkestar Radio-televizije ...
Uki Ovaskainen
Ovaskainen je rođen u Finskoj. Klavir svira ...
Meri Bojić-Radojčić
Meri Bojić – Radojčić je diplomirala ...