János Bálint

 

Janoš Balint je rođen u Mađarskoj 1961. godine. Diplomirao je na Ferenz List Muzičkoj akademiji u Budimpešti 1984. godine, a odmah potom nastavio postdiplomske studije kod prof. Andraša Adorjana. Tokom školovanja osvojio je brojne nagrade na internacionalnim takmičenjima (Ankona, Lajpcig).

Bio je solo flautista Mađarskog Radio orkestra od 1981. do 1991. godine, a od 2000. je solo flautista Mađarske nacionalne filharmonije. 1986. postaje solo flautista Cziffra fondacije i tada započinje njegova internacionalna karijera. Nastupao je na najznačajnijim evropskim festivalima i koncertnim dvoranama (London, Pariz, Bratislava, Rim, Azizi, Moskva, Salzburg, Budimpešta). Takođe je nastupao i u Izraelu, Sjedinjenim Državama, Tajvanu i Japanu.

Sarađivao je sa imenima kao što su Ruggero Ricci, Gervase de Peyer, Pierre Pierlot, Ransom Wilson, Susan Milan… i sa ansamblima i orkestrima English Chamber Orchestra, Radio orkestar Bratislave, Kamerni orkestar The European Soloist from Luxembourg, sa Kodalj kvartetom i sa najznačajnijim mađarskim simfonijskim i kamernim orkestrima.

Redovno snima za radio i TV i često učestvuje na koncertima koje direktno prenose mediji. Izdao je 18 Cd-a za kuće Hungaroton, German Capriccio i Naxos. Gost je mnogih važnih flautskih skupova u Parizu, Frankfurtu, Bostonu, Tokiju, Londonu. Bio je član žirija na brojnim istaknutim internacionalnim takmičenjima flaute i kamerne muzike (Madjarska, Jugoslavija, USA, Italija, Japan).
Janoš Balint drzi 8-10 master klasova godišnje širom sveta: Sibelius Akademija u Helsinkiju, Finska, Musikhochschule u Beču, Austrija,Triniti koledž u Londonu…
Radio je kao gost profesor na Respigi Akademiji u Rimu od 1987. do 1992. a trenutno je profesor na Muzičkoj Akademiji u Segedinu (od 1990.), Muzičkoj Akademiji u Rovigu (od 1994.), Akademiji u Imoli, Italija (od 2000.), a od ove godine je i profesor na Hochschule für Musik u Detmoldu, Nemačka.

Osnivač je i direktor mađarske Auer letnje akademije u Vespremu i Doppler instituta za flautu u Budimpešti.

Učesnici

Matjaž Debeljak
Matjaž Debeljak, rođen je 1961. godine. ...
Meri Bojić-Radojčić
Meri Bojić – Radojčić je diplomirala ...
János Bálint
Janoš Balint je rođen u Mađarskoj ...
Laura Levai Aksin
Laura Levai – Aksin je rođena u ...
Andrea Manco
Rođen je 1983. godine u Brindiziju. ...
Jozef Gabor
Jozef Gabor je diplomirao na Ferenc List ...
Simona Vake
Simona Vake rođena je 1978. godine. ...
Klaudija Fegus
Klaudija Fegus rođena je 1979. godine. ...
Mojca Krajnc
Mojca Krajnc, pijanistkinja je diplomirala ...
Iris Kobal
Iris Kobal je rođena u Novom Sadu. ...
Marija Nikolić
Marija Nikolić je rođena u Novom Sadu gde ...
Asja Grauf
Asja Grauf rođena je 1980. godine. Srednju ...
Aleksandra Nikolić
Aleksandra Nikolić je rođena 1977. godine u ...
Jelena Krmpotić
Jelena Krmpotić je rođena 1976. godine u ...
Endre Varga
Endre Varga rođen je u Subotici 1963. ...
Dr Olivera Maksimović
Uporedo sa osnovnom školom i ...